Siirry sisältöön

Pohjoismaisilta musiikin tekijänoikeusjärjestöiltä yhteiset periaatteet tekoälyn lisensointiin

29.04.2025

– Lupa musiikin käyttöön vaaditaan eri vaiheissa tekoälypalvelun toimintaa

Pohjoismaiset musiikin tekijänoikeusjärjestöt – Koda (Tanska), STEF (Islanti), STIM (Ruotsi), Teosto (Suomi) ja TONO (Norja) – ovat laatineet yhteisen linjauksen generatiivisen tekoälyn lisensointia koskevista periaatteista. Viiden maan periaatelausuma linjaa, miten tekoälypalveluissa tulisi suhtautua tekijänoikeudella suojatun musiikin hyödyntämiseen.

Nopeasti kehittyvä tekoäly muokkaa musiikin luomista ja kulutusta ennennäkemättömällä vauhdilla. Muutoksen keskellä musiikin luovia tekijöitä edustavat tekijänoikeusjärjestöt korostavat keskeistä periaatetta: hyödyntäessään musiikkia tekoälypalveluiden tulee kunnioittaa tekijänoikeuksia, toimia läpinäkyvästi ja tehdä sopimukset oikeudenomistajien kanssa.

Viiden pohjoismaisen järjestön yhteisten periaatteiden tavoitteena on vahvistaa vastuullista ja kestävää luovan talouden kehitystä.

”Tekoälypalvelut hyödyntävät tekijänoikeudella suojattua musiikkia kouluttaakseen ja luodakseen uutta sisältöä, joka kilpailee suoraan ihmisten luoman musiikin kanssa”, järjestöt toteavat. ”Kuten muidenkin tekijänoikeudella suojattua sisältöä hyödyntävien toimijoiden, myös tekoälypalveluiden on hankittava lupa, tehtävä lisenssisopimukset ja maksettava korvaukset oikeudenomistajille.”

Lupa tarvitaan tekoälyn arvoketjun eri vaiheisiin

Pohjoismaisissa periaatteissa määritellään kolme keskeistä vaihetta, joissa tekoälypalvelut tarvitsevat luvat musiikin käyttöön:

  • Tekoälyn koulutus – tekijänoikeudella suojatun musiikin käyttö tekoälymallien kehittämiseen, mukaan lukien datan keruu ja sisältöjen luonti.
  • Palveluiden tarjoaminen – tekoälytyökalujen tarjoaminen käyttäjille, yksityishenkilöistä yrityksiin.
  • Tekoälyn tuottaman sisällön käyttö – tekoälyn generoiman musiikin hyödyntäminen.

Kaikkia näitä vaiheita varten tarvitaan lupa musiikin alkuperäisiltä oikeudenomistajilta, jotta luovan työn tekijöille turvataan oikeudenmukainen korvaus ja inhimillisen luovan työn arvoa voidaan suojata.

Lisäksi periaatteet edellyttävät niin sanotun olettamasäännöksen käyttöönottoa: jos tekoälypalvelu ei raportoi koulutuksessa käyttämiään aineistoja, on oletettava, että tekijänoikeudella suojattua musiikkia on käytetty — ja tämä edellyttää luvan hankintaa.

Kollektiivihallinto mahdollistaa tehokkaat luparatkaisut

Pohjoismaiset järjestöt painottavat, että oikeudenmukainen ja kestävä tekoälyn lisensointimalli voidaan parhaiten toteuttaa hyödyntämällä tekijänoikeusjärjestöjen asiantuntemusta ja palvelurakenteita. Tekijänoikeusjärjestöt ovat yhteishallinnointiorganisaatioita, joiden kautta on mahdollista hankkia kattavat oikeudet yhdellä sopimuksella, taata oikeudenmukainen korvaus oikeudenomistajille ja jakaa korvaukset läpinäkyvällä tavalla.

Yhteisellä periaatelausumalla pohjoismaiset tekijänoikeusjärjestöt ilmaisevat tukevansa tekoälyinnovaatioiden kehitystä varmistaen samalla luovan työn kestävän kehityksen ja eettisen tekoälyn käytön. Järjestöt kehittävät periaatteiden pohjalta tarkempia lisensointimalleja ja ovat valmiita sopimaan musiikkisisällön käytöstä tekoälypalveluiden kanssa. Kaikki viisi järjestöä kannustavat tekoälypalveluita tarjoavia yrityksiä ottamaan yhteyttä ja neuvottelemaan sopimuksista oikeudenomistajien kanssa. Vain tällä tavoin voidaan varmistaa oikeudenmukainen ja oikeusvarma toiminta kaikille osapuolille.

Lisätietoja:

Jenni Kyntölä
Lakiasiainjohtaja
Jaa somessa
Lue lisää
OSZAR »